Welke woonstijlen zijn er?


Wil je aan de slag met je interieur? Dan is het goed om te weten welke interieurstijlen er zijn. Met de verschillende woonstijlen in je achterhoofd kies je eenvoudig een woonstijl die het beste bij je past. Welke woonstijlen zijn er dan precies? In dit blog lichten we 7 populaire woonstijlen uit waaronder de populaire industriële interieurstijl, het retro interieur, een minimalistische stijl en de landelijke woonstijl.

1. De industriële woonstijl

Een industrieel interieur is ongekend populair. De industriële woonstijl wordt vaak omschreven als stoer, robuust en modern en doet je denken aan een oud fabriekspand. Je herkent een industriële woonstijl aan robuuste meubels en materialen, vaak in combinatie met neutrale en warme kleuren. Ga je voor een industrieel interieur? Kies voor houten meubels in combinatie met metaal. Mangohout is ideaal voor deze robuuste woonstijl. De combinatie van hout en (zwart) metaal zorgt voor een stoere uitstraling. Qua kleur kun je de industriële stijl goed combineren, ga je voor diepe kleuren voor een stoer randje, of ga je voor lichte tinten en een moderner karakter? Alles kan!

Wil je het industriële interieur helemaal doortrekken, kies dan voor bakstenen muren, hout, betonnen gietvloeren, metalen accenten en onafgewerkte materialen. Kies voor industriële meubels zoals mangohouten kasten, stalen onderstellen, een industriële salontafel, leren stoelen en een gave bank om je industriële interieur compleet te maken. Een cognac bank combineren met een donkergroene muur en robuuste meubels maakt een stoer statement van je interieur.

Welke woonstijlen zijn er?

 

2. Een landelijk interieur

Een andere populaire woonstijl is de landelijke woonstijl. Dit interieur wordt vaak omschreven als gezellig, robuust, eenvoudig, charmant en warm.
Denk voor een landelijk interieur aan robuuste materialen, eenvoud, neutrale kleuren en wit-/beigetinten. De karakteristieke landelijke stijl komt voornamelijk goed uit door het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, teak, steen en klei. Kies voor landelijke meubels en een vloerkleed van natuurlijke materialen zoals linnen, wol en rotan. Denk aan een landelijke eettafel, landelijke eetkamerstoelen, een landelijke salontafel of landelijke sidetable, een landelijk dressoir, landelijk tv-meubel of landelijke kast. In deze woonstijl maak je vaak gebruik van woonaccessoires als kaarsen, potten of vazen, rieten manden, kleden en kussens.

Wist je dat je een landelijke woonstijl goed kunt combineren met een industriële woonstijl?

 

3. De moderne woonstijl

Een modern interieur is al tijden een populaire woonstijl. Een modern interieur is strak en vaak neutraal in kleur. Wit wordt vaak gebruikt in moderne interieurs, maar er zijn ook moderne interieurs met neutrale kleuren of zwart. Een moderne interieurstijl past vaak minder goed bij andere interieurstijlen. Kies je voor deze stijl, dan ga je voor een rustgevende sfeer, neutrale kleuren, strakke meubels en hoogwaardige materialen.

 

4. De Scandinavische woonstijl

In Nederland zien we ook veel invloeden van interieurs uit Scandinavische landen. Een Scandinavisch interieur is al jaren populair. Je herkent de Scandinavische stijl aan de lichte en vaak redelijk minimalistische insteek. Vaak zien we witte en pastelkleuren in combinatie met blank hout. Eiken is als houtsoort uitermate geschikt voor deze minimalistische woonstijl. Een Scandinavisch interieur is wat voor jou als je houdt van rust, licht en eenvoud. Kies voor materialen als linnen en eiken voor een licht gevoel. En kies voor meubels met eenvoudige vormen en neutrale kleuren voor deze minimalistische woonstijl, zoals Scandinavische eetkamerstoelen.

 

5. De retro of vintage woonstijl

De retro stijl straalt warmte uit. Diepe kleuren in combinatie met ronde vormen en opvallende patronen zorgen voor de kenmerkende sfeer van de retro woonstijl.

De retro woonstijl is een gedurfde stijl, waarbij kleuren zoals okergeel, oranje en mosgroen terugkomen en opvallende patronen en retro meubels uitstekend tot hun recht komen. Uiteraard hoef je niet alleen te kiezen voor vintage meubels, nieuwe meubels van donker hout of mango passen goed bij deze woonstijl.

 

6. Botanische interieurstijl

Onder de populairste woonstijlen kan een botanisch interieur niet ontbreken. In de botanische stijl zie je veel invloeden van de natuur. Denk aan groen, bloemen- en plantenprints en natuurlijke materialen. Een botanisch interieur kan niet zonder een verzameling aan planten, een groene wand en houten meubels. Kies voor meubels van natuurlijke materialen als rotan, hout en jute in combinatie met groene tinten voor een botanisch interieur.

Wist je dat je een botanisch interieur perfect combineert met een industrieel interieur?

 

7. Een klassiek interieur

Je raadt het al: De klassieke woonstijl wordt gekenmerkt door klassieke vormen, elegante materialen en warme kleuren. In een klassiek interieur zien we veel rijke materialen en zachte stoffen als velvet, marmer en donker hout. Vaak werkt het gaaf om klassieke elementen te combineren met items van nu. Denk aan een moderne bank met een elegant tv meubel of een klassieke open haard. Denk aan warme aardetinten, bronzen of gouden accessoires en houten meubels. Het voelt alsof je een luxe hotel binnenstapt als je kiest voor de klassieke woonstijl.

 

Verschillende stijlen combineren

Er zijn veel verschillende interieurstijlen. Dat maakt het lastig om te kiezen. Maar geen zorgen, veel verschillende interieurstijlen zijn prima met andere woonstijlen te combineren. Kies vooral voor meubels en accessoires die jij mooi vindt en let op het belangrijkste kenmerk dat bij iedere woonstijl past. Zo zorg je dat duidelijke stijlen de boventoon voeren en voorkom je een ratjetoe aan woonstijlen.

Wat is jouw woonstijl?

Nu je weet welke verschillende interieurstijlen er zijn, kun je eenvoudig bepalen welke woonstijl(en) het beste bij je past. Elke woonstijl heeft zijn eigen unieke kenmerken en charme. Of je nu houdt van de stoere uitstraling van een industrieel interieur, de eenvoud van de Scandinavische woonstijl, de luxe van een klassiek interieur of de strakke lijnen van een moderne woonstijl, er is altijd een woonstijl die bij jouw smaak past. Welke van deze interieurstijlen past het beste bij jou?