Ideeën kleine tuin inrichten


Leuke en inspirerende ideeën: kleine tuin inrichten

Een kleine tuin inrichten kan een uitdaging zijn. Je hebt beperkte ruimte en wil iedere vierkante meter dus goed benutten. Met de juiste ideeën en creativiteit kan je een prachtige en functionele buitenruimte maken. Of je nu een kleine stadstuin, een kleine patio of een smalle tuin hebt, er zijn talloze manieren om je tuin optimaal te benutten en gezellig in te richten.

3 leuke ideeën om jouw kleine tuin in te richten

Ideeën kleine tuin inrichten

Verschillende kleuren en materialen

Kleuren en materialen spelen een grote rol voor de sfeer in je tuin. Ze hebben ook effect op hoe groot je tuin lijkt. Lichte kleuren zorgen er namelijk voor dat je tuin optisch groter lijkt. Een lichte kleur op de wanden of schuttingen is dus altijd een slim idee en het ziet er ook nog eens super leuk uit! Ook is wit en hout combineren erg populair en dit werkt erg goed in een kleine tuin.

Verticaal tuinieren

Bij een gebrek aan vierkante meters op de grond, kun je meer gebruik gaan maken van de oppervlakte die je hebt op de muren. Door een meer verticale tuin te maken, richt je je kleine tuin niet alleen praktisch in, maar het is ook nog eens heel mooi. Dit kun je bijvoorbeeld doen door klimplanten neer te zetten of plantenbakken op te hangen. Deze plantenbakken kun je vullen met bloemen, maar ook met kruiden. Zo creëer je jouw eigen mini-moestuin in je kleine tuin.

Slimme keuze van tuinmeubelen

Je tuinmeubelen nemen het meeste beslag in in je kleine tuin. Daarom is het belangrijk dat je de juiste tuinmeubelen koopt wanneer je een kleine tuin gaat inrichten. Kies bijvoorbeeld voor opklapbare en stapelbare meubels, zodat je ze altijd kunt opbergen wanneer je ze niet gebruikt. Zo kun je altijd ruimte maken in je kleine tuin, wanneer je bijvoorbeeld veel bezoek krijgt.

Kleine tuin patio inrichten

Een gezellige zitplek creëren

Een patio is vaak volledig omringd door muren, waardoor je altijd lekker beschut zit. Dit geeft het de potentie om een verlengstuk van je woonkamer te worden. Daarvoor is het belangrijk dat je een gezellige zitplek maakt in je patio. Modulaire zitmeubelen zijn flexibel en kunnen aangepast worden aan de beschikbare ruimte. Zo kun jij gewoon een loungeset kwijt in je kleine tuin. Met een schaduwdoek zorg je ervoor dat je altijd beschut zit in je achtertuin.

Leuke verlichting

Verlichting speelt een belangrijke rol in het bepalen van de sfeer op je patio. Kies voor sfeervolle lampen, lantaarns en kaarsen om je kleine tuin extra gezellig te maken. Spotlights of grondspots kunnen bepaalde delen van je kleine tuin accentueren. Hierdoor creëer je extra diepte en een dynamische en sfeervolle kleine patio tuin.

Decoratie en accessoires

Maak je patio of kleine tuin eigen door het te decoreren met accessoires. In een kleine tuin gaat het om de details en die voeg je toe door middel van accessoires. Denk hierbij aan kleurrijke kussens, unieke plantenbakken of kunst aan de wand.

Stadstuin: kleine tuin inrichten

Efficiënt ruimtegebruik

In een kleine stadstuin is efficiënt ruimtegebruik van groot belang. Gebruik van verschillende hoogtes door middel van bijvoorbeeld hangende planten doen de ruimte groter lijken. Daarnaast is het slim om efficiënt om te gaan met opbergruimte in je kleine tuin. Dit kun je doen door banken en stoelen te gebruiken waar je dingen in kunt opbergen. Zo hoef je geen relatief grote schuur in je tuin te zetten.

Groenblijvende planten in je tuin

Planten die groen blijven, bieden het hele jaar door kleur en structuur aan je tuin. Winterharde struiken zijn hier een goed voorbeeld van. Zo heb je het hele jaar door groene planten in je tuin. Siergrassen en vetplanten zijn ook goede opties voor in een kleine stadstuin, omdat ze weinig aandacht vereisen en het goed doen in kleine ruimtes. Met planten breng je leven in je kleine tuin.

Privacy creëren

Privacy in je kleine tuin is fijn, maar vaak lastig in het geval van een stadstuin. Een hoge schutting of groene wand zijn verschillende manieren om van nieuwsgierige blikken af te komen. Bamboe en klimop zijn uitstekende keuzes voor een natuurlijke barrière. Een screen of pergola kan ook dienen als privacy-element.

Kleine smalle tuin inrichten

Langwerpige opstellingen

In een smalle tuin is het belangrijk om de lengte van de ruimte te benadrukken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door rechthoekige, grote tegels te gebruiken bij de bestrating van je achtertuin. Een smalle tafel met banken of een pad dat door de tuin slingert kan de tuin langer laten lijken. Zo kun je van je kleine tuin gevoelsmatig toch een aardig grote tuin maken.

Gebruik van hoogteverschillen

Door verschillende niveaus in hoogte aan te brengen kun je jouw tuin een extra dimensie geven. Verhoogde bakken met planten, een terras of trap kan allemaal helpen om dit te bereiken. Ook geeft het verschil in hoogte een interessante en gezellige sfeer aan je tuin.

Visuele trucs voor een ruimtelijk effect

Je kunt je tuin groter laten lijken voor het oog door visuele trucs toe te passen. Spiegels zijn om deze reden ook perfect voor in kleine tuinen. Spiegels zijn namelijk een uitstekende manier om diepte toe te voegen en meer licht in je tuin te brengen. Eigenlijk kunnen alle reflecterende oppervlakte bijdragen aan een ruimtelijk gevoel in je tuin. Denk hierbij aan een vijver, glanzende tegels en transparante materialen.

Richt je kleine tuin slim in

Je kleine tuin inrichten of je tuin groter laten lijken kan een uitdaging zijn. Bij Wiegers XL maken we wonen graag makkelijk voor je. Met de juiste kleine tuin ideeën kun je jouw terras, balkon of kleine tuin inrichten op een ruimtelijke manier. Of je nu een stadstuin of patio hebt, door slim gebruik te maken van kleuren, hoogteverschillen en verlichting kun je veel diepte aan tuinen toevoegen. Bij Wiegers XL vind je ook gemakkelijk alle tuinmeubelen die je maar kan wensen op één plek. Maar we hebben ook een groot assortiment meubels voor in de rest van je huis. Bekijk dus snel ons assortiment en bestel wat jij nodig hebt om je kleine tuin ruimtelijk in te richten