Tips open kast inrichten: welke accessoires gebruik je in een open kast?


Een open kast is een veelgekozen optie in het interieur en met name de woonkamer. Deze veelzijdige kast past namelijk goed binnen verschillende woonstijlen. Ook is een voordeel van een vakkenkast dat je door de accessoires te veranderen, je de ruimte direct een andere sfeer geeft. Zo is een vakkenkast enorm tijdloos. Maar hoe richt je een open kast goed in en hoe kun je een vakkenkast het beste stylen? Wij geven je handige tips zodat een open kast inrichten een fluitje van een cent is, en je snel kunt genieten van je nieuwe vakkenkast vol met je mooiste spullen in het zicht.

 

Inrichten van een open kast: verschillende tips voor jou

Nu is het tijd om zelf aan de slag te gaan met het inrichten van de open kast. We zetten onze slimste tips voor de inrichting van vakkenkasten voor je op een rijtje. We zijn ervan overtuigd dat als je de open kast inricht met deze tips je een geweldig resultaat krijgt!

 

Tip 1: Kies voor verschillende tinten binnen één kleurenpalet

Voorkom allerlei kleuren. Zorg voor een rustig kleurenpalet door het aantal kleuren dat je gebruikt te beperken. Kies voor één kleurenpalet en zorg dat je woonaccessoires passen in deze kleurtint. Zo is de basis in de kast rustig en weet je dat de items goed bij elkaar passen. Door af te wisselen in de tint krijg je extra diepte en voorkom je dat het saai wordt. Kijk bij het kiezen van je basiskleur naar de rest van je interieur of de muur, trek dat gevoel door in je vakkenkast en het komt helemaal goed!

Wil je dat je kast het middelpunt van je interieur wordt, dan kun je er ook voor kiezen om juist een opvallend en contrasterend kleurenpalet te gebruiken. Voor een echte eyecatcher met pit kun je één accentkleur toevoegen die er echt uitknalt. Of kies voor een opvallend materiaal zoals goud of koper.

 

Tip 2: Mix en match woonaccessoires in groepjes voor een samenhangend geheel

Bij de inrichting van open kasten is het aan te raden om spullen te groeperen. Wat je ook inricht, door te groeperen houd je de basis rustig. Zorg ervoor dat je mooie, kleine groepjes maakt van items die goed bij elkaar passen. Denk aan een stapel boeken, een collectie reissouvenirs of je mooiste kaarsen. Zijn de items die je wilt groeperen erg klein? Kies dan voor een mooi dienblad of een schaal, zo wordt het geen rommeltje. Durf ook te kiezen voor één accessoire in een bepaald vak. Dit item wordt zo een echt statement en valt goed op.

 

Tip 3: Zorg voor balans en voeg niet eindeloos accessoires toe

Een risico bij een open kast inrichten is dat het al snel een rommeltje kan worden. Vaak ogen kasten druk en rommelig doordat de kast te vol staat en je veel wilt laten zien. De kunst is om de goede balans te vinden. Zorg voor voldoende aankleding en voorkom dat het bomvol of te leeg wordt. Niet elke centimeter in de kast hoeft vol te staan. Laat af en toe een vak leeg voor extra rust en overzicht. Let er ook op dat je kast in balans is met de hoeveelheid spullen die je over de kast verdeeld. Als de linkerkant bijna leeg is en de rechterkant bomvol staat, is het slim om wat groepjes van kant te wisselen voor een betere balans. Zo krijgen al je accessoires genoeg aandacht en houd je een samenhangend en rustig geheel.

 

Tip 4: Varieer in verschillende hoogtes en materialen voor meer diepte

Wissel verschillende hoogtes af in je vakkenkast voor een speels effect. Stapel spullen op elkaar om verschil in hoogte te creëren. Een paar boeken op een stapeltje is hiervoor ideaal. Door te stapelen zorg je ook voor extra volume. Maar ook dezelfde items in een ander formaat kan een goede manier zijn om hoogteverschil te creëren in de vakken of op de plank. Denk aan twee dezelfde kandelaren in een andere hoogte. Als laatste kan het een mooie optie zijn om de bovenkant van de kast ook te decoreren, bijvoorbeeld met een mooie vaas met bloemen.

Zorg ook voor genoeg variatie in materialen voor extra diepte en persoonlijkheid in de kast. Door accessoires in dezelfde juiste kleuren, maar net een ander materiaal te combineren, krijg je een variërend en samenhangend geheel zonder af te wijken van je gekozen palet.

 

Welke accessoires open kast?

Maar welke accessoires kies je dan voor het inrichten van open kasten? Smaak is natuurlijk heel persoonlijk, wel zijn er een aantal richtlijnen om je op weg te helpen. Wat we vaak zien is dat dierbare spullen een mooie plek krijgen in de vakkenkast, denk aan souvenirs, foto’s of een familiestuk. Met deze persoonlijke items krijgt de kast meteen een persoonlijke uitstraling en wordt je interieur echt van jou. Kies je voor dierbare spullen? Combineer deze met andere decoratie voor een mooie balans.

 

Verander en varieer!

Het voordeel van een open kast is dat je de inrichting elke keer kunt veranderen. Zo zijn de mogelijkheden eindeloos. Twijfel je over welke woonaccessoires passen in de kast? Probeer verschillende dingen uit en kijk wat het beste bij je past. Staat iets niet zo mooi als je had gehoopt? Wissel dan eens van plek of pas de rest van de accessoires aan op het item dat van jou niet in de kast mag ontbreken. Zo kun je de kast op elk moment decoreren naar jouw wens en interieur.

 

Toch behoefte aan opbergruimte?

Heb je toch behoefte om spullen op te bergen in de open kast? Of heb je spullen over die je graag uit het zicht in de kast bewaart? Dat begrijpen we maar al te goed, je interieur moet ook praktisch zijn. Voor het opbergen van spullen in de kast kun je kiezen voor stijlvolle opbergers zoals mooie opbergblikken, kisten of opbergmanden. Weet je vooraf al dat je extra spullen wilt opbergen in de grote vakkenkast, kies dan voor een kast met een aantal deurtjes. Zo ziet je kast er altijd netjes en opgeruimd uit en rommel kun je opbergen achter de gesloten deuren. De open vakken en planken gebruik je dan om te decoreren.

Deze tips gelden voor het inrichten van verschillende soorten kasten. Wil je specifieke tips over het inrichten van een vitrinekast? Lees dan ook ons blog: Vitrinekast inrichten: 7 tips voor het leuk inrichten van een vitrinekast